woensdag 31 januari 2007

Wondermiddel

Stel dat er heel veel verschillende soorten weblogs zijn. Is het dan kort door de bocht om te stellen, dat weblogs gezien zouden moeten worden als hulpmiddel voor de journalistiek? Waarschijnlijk niet.

MySpace, Hyves en MSN Spaces vormen een profielenregister. In alle gevallen wordt hierbij een mogelijkheid tot bloggen gegeven. Deze optie wordt maar zelden door iemand aan gegrepen om er content op te plaatsen. En mocht dat wel gebeuren, dan gaat het bijna altijd over koetjes en kalfjes.

Op blogs van bijvoorbeeld web-log.nl is het hetzelfde verhaal. Mensen posten er wat ze die dag bij de Appie hebben gekocht en hoe fijn het was die ene vriendin weer eens te zien. Die ene vriendin, op haar beurt, geeft in de comments aan dat ze het ook heel gezellig vond. Volgende keer bij haar.

Via de Volkskrant komen we af en toen weleens personen tegen die wat te melden hebben. Maar ook hier gaan het over het naschrijven van de bestaande media. Geen enkele blogger doet zijn best om nieuws op eigen initiatief te vergaren. Zonde.

Natuurlijk raken ze soms de juiste snaar met een column of uiteenzetting, maar is dat dan concurrentie voor een dagblad? Is dat dan het bevreesde 'civil journalism'? Ik denk dat Broertjes zijn spullen al aan het pakken is, de burger komt eraan!

En daar blijft het steken. Er is geen enkele persoon, die op geheel eigen wijze, nieuws brengt. En dus blijven bloggers dagboekenschrijvers. Niks meer. Niks minder.

Geen opmerkingen: